I Belgien finns det öl som fortfarande bryggs av katolska munkar. De kallas trappistöl eftersom munkarna tillhör trappistorden.
”Ora et labora” (bön och arbete) är trappisternas devis. Tack och lov innefattar som sagt en viss del av arbetet ölbryggning. Det händer att jag har gäster som beställer ‘trapetsöl’ och med lätt arrogans påpekar jag då att den bryggs på kloster och inte på cirkus!
Trappistorden är en relativt ung orden som skapades på mitten av 1660-talet av en nybliven abbot*. Orden bildas på ett kloster i Frankrike (Orne) som heter La Trappe** och den bildas eftersom abboten tyckte att bland annat cisterciensorden hade slappat till sig! Ur detta skapades den hårdaste inriktningen inom det katolska munkväsendet.
Tystnadslöfte är föreskrivet förutom vid gudstjänst och bön. Ordensdräkten är vit med svart yllehuva och två svarta band som hänger ner på ryggen.
Trappisterna försörjer sig som sagt på öl men också mängder av andra produkter. Munkarna eller nunnorna får inte lägga pengar på hög, allt överskott går till välgörande ändamål. Det övergripande organet till produkten måste komma från klostret även om de tar hjälp utifrån. Sist men inte minst måste produkten producerad innanför klostrets murar. Då föräras man nedanstående stämpel.
Totalt finns det åtta trappistbryggerier och av dem ligger sex i Belgien. Dessa sex bryggerier producerar ett tjugotal olika öl.
De sex klostren är flamländska Achel, Westmalle och Westvleteren samt de vallonska Chimay, Orval och Rochefort. Fem av dem finns representerade på Systembolaget vilket är fantastiskt.
I Vleteren i Västflandern sitter en organisation som alla inte har hört talas om men som utför sina plikter i det tysta. International Trappist Association (I.T.A) är ett organ som är till för att skydda och försvara autentiska trappistprodukter.
Efter att många har skott sig på trappistnamnet tröttnade till slut Orvalmunkarna och gick till domstolen. 1962 i Gent fick munkarna lagen på sin sida och det skrevs en lag som skyddade ordet ‘trappistenbier/bière trappiste’. Den 6:e september 1985 förstärktes lagen ytterligare av en domstol i Bryssel och I.T.A bildades. Efter några år lanserade en logotyp i form av en hexagon med texten ‘Authentic Trappist Product’ och den finns numer på alla produkter signerade trappisterna.
Här är de kloster och de produkter som får bära logotypen:
- Achel: öl
- Orval: öl och ost
- Scourmont-Lez-Chimay: öl och ost
- Rochefort: öl
- Westmalle: öl och ost
- Westvleteren: öl
- Koningshoeven (La Trappe): öl, bröd, kakor och choklad
- Echt-Tegelen: sprit
- Stift Engelszell: öl och sprit
- Mont des Cats: ost (ölen bryggs av Chimay och får därför ingen stämpel)